Pressiteade

Eesti kodukaunistamise ühendus (EKKÜ) on tegutsenud viimased viisteist aastat ja on tuntud kui üleriikliku, presidendi eestkoste all oleva kodukaunistamise konkursi korraldaja. Nüüd on EKKÜ võtnud käsile veel ühe tegevussuuna, nimelt asunud koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga tutvustama moodsaid energiasäästuvõimalusi ja julgustama inimesi neid kasutusele võtma.

Seda, et traditsioonilisel moel toodetud elekter ja toasoe muutuvad järjest kallimaks, tunneb igaüks oma rahakotist. Tõsi on ka see, et alternatiivsed energiatootmise viisid, mida hetkel pakutakse, on tavatarbijale liiga kallid. Praeguse seisuga ei jaksa enamik meist osta päikesepaneele, -kollektoreid, tuulegeneraatoreid või paigaldada maakütet. Ka KredExi või mõne muu taolise programmi toetusvõimalused on piiratud. Nii et mida siis teha?
EKKÜ on võtnud oma lipukirjaks SÄÄSTLIK ON ILUS ja püüab oma kodulehel tutvustada seda, mida maailmas tehakse ja mida on meil siin võimalik üle võtta. Eesti inimesed on nutikad ja paljud meistrimehed on ehitanud mitmesuguseid energiatootmise vahendeid käepärastest materjalidest ise. Kuidas nad seda teevad ja millist efekti saavutavad? Kuidas planeerida uut maja? Milliseid puid-põõsaid ja kuidas neid oma koduaeda istutada, et kaitsta oma kodu tuule ja külma eest? 
Kuna EKKÜ on pikka aega hinnanud heakorrastatud ja kauniks kujundatud koduaedu, -külasid, valdu, tööstusalasid jms. ning tulemuslikult julgustanud inimesi järgima head eeskuju, siis minnakse edasi mööda sama rada. Otsitakse välja need kodumajapidamised, aga miks mitte ka mitmesugused asutused, koolid-lasteaiad jms, kus alternatiivenergia on juba kasutusel ning tutvustatakse neid teistelegi. Muidugi ei loobu EKKÜ oma põhilisest nõudmisest – need majapidamised peavad olema heakorrastatud ning silmale ilusad vaadata. Kui kellelgi on selline kodu või keegi teab mõnda sellist, siis võib sellest teatada EKKÜ kodulehe kaudu (www.iluskodu.ee/vihjamine).
Huvitavama energialahendusega kaunimad objektid esitatakse 2013. aasta jaanuaris tunnustamiseks majandus- ja kommunikatsiooniministrile.

Ene Pajula
EKKÜ pressiesindaja